wielomiany
Weronika: Wyznacz wartości parametru m dla których równanie (m+1)x
4−(m+1)x
2+4m=0 ma cztery różne
pierwiastki. zapisałam dziedzine, rozwiązałam, jednak moja odpowiedź nie jest zgodna z tą w
| | 1 | | 1 | |
zbiorze, wyszło mi m∊(−1, |
| ) a w odpowiedzi jest m∊(0, |
| ), byłabym wdzięczna jeśli |
| | 15 | | 15 | |
ktoś rozwiązałby to poprawnie
20 sty 12:21
Bizon:
aby równanie dwukwadratowe miało 4 pierwiastki
1) a≠0
2) Δ>0
3) pierwiastki z podstawienia oba dodatnie
20 sty 12:24
Bizon:
... a zapis o dziedzinie ... jest interesujący ...
20 sty 12:30
Weronika: przez dziedzine miałam na myśli a≠0
20 sty 15:43
Weronika: znam warunki, rozwiązuje je, a wynik okazuje się błędny
20 sty 15:44
Ajtek:
Pokaż obliczenia, poszukamy błedu.
20 sty 15:46
Weronika: więc: m+1≠0 → m≠−1
x
2=t ⋀ t>0
(m+1)t
2−(m+1)t+4m=0
Δ>0
Δ= m
2+2m+1=16m
2−16m=−15m
2−14m+1
−15m
2−14m+1>0
Δ
m=196+60=256
| | 1 | |
rysuję wykres i odp. m∊(−1, |
| ) |
| | 15 | |
20 sty 15:55
Ajtek:
Dla takiego m Δ jest większa od zera. Teraz sprawdź 3 warunek Bizona.
20 sty 15:59
J: Trzeci warunek doprowadzi Cię do wniosku : m>0
20 sty 16:03
Weronika: no tak, tylko m1 i m2 nie są pierwiastkami równania ze zmienną t a jego delty, jak więc
wyliczyc pierwiastki z równania ze zmienną skoro delta też ma zmienną ?
20 sty 16:59
Bizon:
... a po co Ci pierwiastki ... masz wzory Viete'a
20 sty 17:13
Weronika: no tak

czyli x
1+x
2>0 i x
1*x
2>0
20 sty 17:14