Uzasadnij, że log(2+p{3}) = -log(2 - p{3})
Andżelika: Uzasadnij, że log(2+√3) = −log(2 − √3)
20 sty 10:21
wredulus_pospolitus:
na jedną stronę ... 'dodaj' logarytmy ... zauważ wzór skróconego mnożenia ... i co wychodzi
20 sty 10:35
J: | | 1 | | 1 | |
P = −log(2−√3) = log(2−√3)−1 = log |
| , ale |
| = |
| | 2−√3 | | 2−√3 | |
| | 2+√3 | | 2+√3 | |
|
| = |
| = 2+√3 |
| | (2−√3)(2+√3) | | 4−3 | |
20 sty 10:43
Linja: log(2+√3) + log(2 − √3) =0
log2 +log√3 + log2 −log √3 =0
log4 =0
coś mi nie wychodzi....
20 sty 10:45
J: log A + log B = log (A*B)
20 sty 10:47
20 sty 10:48