matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytmy!!
haloalo:
a) log(1/9)243 b) log(2)(2*pierwiastek 5 stopnia z 4)
20 sty 01:45
J:
1
1
1
1
5
a) log
(
)243 = log
(
)3
5
=5*log
(
)3 = 5*(−
) = −
9
9
9
2
2
1
1
1
2
b) log
2
2
5
√
4
= log
2
2 + log
2
4
= 1+
*log
2
4 = 1+
*2 = 1+
=
5
5
5
5
7
5
1
log
(
9
20 sty 06:53
J:
1
1
W przykładzie b) trzeci zapis: log
2
4
oznacza 4 do potęgi
5
5
20 sty 06:58