oblicz sume wszystkich licz nieparzystych
haloalo: Oblicz sumę wszystkich liczb nieparzystych leżących w przedziale (200,450)
20 sty 01:30
ICSP: 201 , 203 , ... 449
jest to ciąg arytmetyczny o następujących danych :
a1 = 201
a2 = 203
.
.
.
an = 449
r = a2 − a1 = 2
ze wzory na an policz n
Potem wystarczy podstawić do wzoru na sumę.
20 sty 01:38
Janek191:
a1 = 201 an = 449 r = 2
więc
an = a1 + ( n −1)*r = 201 + ( n −1)*2 = 201 + 2n − 2 = 199 + 2n = 449
2n = 250
n = 125
zatem
S125 = 0,5*( 201 + 449)*125 = 40 625
================================
20 sty 01:42
daras: ktoś nie śpi, żeby spać mógł ktoś
20 sty 09:22