asymptoty
Marek: Muszę wyznaczyć asymptoty funkcji y=x2*ex.
Mi wyszło, że funkcja nie ma żadnych asymptot, ale nie wiem czy dobrze to zrobiłem. Mógłby ktoś
potwierdzić albo pokazać jak obliczyć to poprawnie?
Bardzo proszę o pomoc.
20 sty 01:03
AS: Posiada asymptotę poziomą o równaniu y = 0
20 sty 11:17
Marek: Jak ją wyznaczyć?
20 sty 16:25
Marek: Znajdzie się dobra dusza i pomoże?
20 sty 17:12
Krzysiek: limx→−∞x2ex=0
20 sty 17:19
PW: Same wychodzą, gdy liczysz granice w nieskończonościach.
lim f(x) = ∞, więc nie ma asymtoty poziomej, gdy idziemy po iksach do +∞.
x→∞
limf(x) = 0 (nie sprawdzałem, ale jeżeli tak jest, to) wykres przytula się do prostej poziomej
x→−∞
y=0, gdy idziemy po iksach do −∞.
20 sty 17:25
Marek: Dzięki. Może jakoś to ogarnę.
20 sty 17:37