Liczby zespolone,
Kamil: z3 = (−√3+i)3
to
z = (−√3+i) ?
20 sty 00:38
ICSP: brakuje jeszcze dwóch rozwiązań.
20 sty 00:39
Kamil: czyli trzy pierwiastki powinny być, a one nie beda przypadkiem wszystkie takie same?
20 sty 00:40
ICSP: nie będą takie same

Gdyby było:
(z −
√3 + i)
3 = 0
to tak, wszystkie trzy pierwiastki byłby identyczne.
20 sty 00:43
Kamil: szkoda
20 sty 00:50
ICSP: Nie ma tak prosto
20 sty 00:52
PW: Po prostu rozłóż na czynniki
z3−a3 = (z−a)(z2+za+a2),
a funkcja kwadratowa w C też się rozkłada.
20 sty 00:56
Kamil: Teraz to już po ptokach

A wiedziałem to, tylko mi umknęło
20 sty 00:58
ICSP: a nie lepiej skorzystać z gotowego wzoru na pierwiastki liczby zespolonej znając jej jeden
pierwiastek ?
20 sty 01:02
pigor: ..., np. tak : ze wzoru
a3−b3= (a−b)(a2+ab+b2) masz
z3 = (−√3+i)3 ⇔ z
3 − (−√3+i)
3 = 0 ⇔
⇔ (z−(−
√3+i)) (z
2+z*(−
√3+i)+(−
√3+i)
2)= 0 ⇔
⇔ z−(−
√3+i)=0 v z
2+z*(−
√3+i)+(−
√3+i)
2=0 ⇔
⇔
z= −√3+i v z
2+(−
√3+i)z+3−2
√3i+i
2=0 ⇒
⇒ z
2+(−
√3+i)z+3−2
√3i−1=0 ⇔
⇔ z
2+(−
√3+i)z+2−2
√3i=0 i Δ= (−
√3+i)
2−4(2−2
√3i)= i dalej pobaw się.
20 sty 01:03