Funkcja kwadratowa
EMPE: Drut o długości 10m podzielono na 2 części: z jednej zrobiono ramkę prostokątną, w której
stosunek długości boków wynosi 2:3, a z drugiej − okrąg. Jak należy podzielić drut, aby suma
pól prostokąta i koła była najmniejsza?
20 sty 00:02
wredulus_pospolitus:
a −−− 1/10 obwodu prostokąta
r −−− promień okręgu
Pprostokąta = 2a*3a = 6a2
r = 10 − 10a
Pokręgu = πr2
6a2 + πr2 = 6a2 + π(10 − 10a)2 <<−−− równanie kwadratowe ... szukaj minimalnej wartości
20 sty 00:34
Janek191:
x , 10 − x − długości kawałków drutu
więc
2*2y + 2*3y = 10 − x i 2π*r = x
y = 1 − 0,1 x
Suma pól prostokąta i koła jest równa
| | x2 | |
P = 3y*2y + π r2 = 6 y2 + π r2 = 6*( 1 − 0,1 x)2 + π* |
| = |
| | 4 π2 | |
| | x2 | | x2 | |
= 6*( 1 − 0,2x + 0,01 x2) + 0,25 |
| = 6 − 1,2 x + 0,06 x2 + 0,25 |
| |
| | π | | π | |
więc
| | 0,25 | |
P( x ) = [ 0,06 + |
| ] x2 − 1,2 x + 6 |
| | π | |
Współczynnik przy x
2 jest > 0 , więc funkcja P posiada najmniejszą wartość dla
Odp. Około 4,3 m i około 5,7 m.
===========================
20 sty 01:00