.
kama: Przez punkt A=(−1:0) poprowadzono do okręgu o równaniu (x−4)2+(y−2)2= 9 styczną w punkcie B.
Wyznacz długość odcinka AB
19 sty 23:15
bezendu:

S=(4,2) r=3
y=ax+b
0=−a+b
b=a
y=ax+a ⇒−ax+y−a=0
|−5a+2|=3*
√a2+1 /
2
25a
2−20a+4=9a
2+9
dokończ
19 sty 23:20
kama: no i jak juz obliczylam 'a', to co dalej?
19 sty 23:32
bezendu:
Znaleźć punkt styczności i obliczyć długość odcinka |AB|
19 sty 23:34
kama: w sensie a wychodzi doscyc brzydkie bo delta jakas dziwna wychodzi...
19 sty 23:34
bezendu:
Nie chcę mi się już dziś liczyć. Δ nie musi ładna wychodzić.
19 sty 23:38
kama: no liczylam 3 razy i wychodzi 720 czyli brzydka
19 sty 23:38