.
kama: Trapez o obwodzie 7cm ma podstawy o długościach 3cm i 2cm.Jego boki nierównoległe przedłużono
do przecięcia się, dobudowując do niego w ten sposób trójkąt. Oblicz obwód tego trójkąta.
19 sty 23:13
Janek191:

Mamy 3 + a + b + 2 = 7 ⇒ a + b = 7 − 5 = 2
Z podobieństwa trójkątów mamy
| x | | x + a | |
| = |
| ⇒ 3x = 2*( x + a)= 2x +2a ⇒ x = 2a |
| 2 | | 3 | |
| y | | y + b | |
| = |
| ⇒ 3y = 2*(y + b) = 2y + 2b ⇒ y = 2b |
| 2 | | 3 | |
Obwód dobudowanego Δ
L = 2 + x + y = 2 + 2a + 2b = 2 + 2*( a + b) = 2 + 2*2 = 2 + 4 = 6
Odp. L = 6 cm.
============
20 sty 08:51