Macierz przekształcenia w bazach kanonicznych
maglia: Czy może mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać takie zadanie?:
Wiemy że f: R3 →R4 jest przekształceniem liniowym i:
f(1,1,1)=(1,−1,0,2)
f(0,1,2)=(2,0,3,1)
f(0,2,3)=(−1,0,1,−1)
Wyznacz wzór tego przekształcenia.
19 sty 23:01
Krzysiek: spróbuj znaleźć f(1,0,0),f(0,1,0),f(0,0,1)
np. f(1,0,0)=f(1,1,1)−f(0,2,3)+f(0,1,2)=(−2,−1,−2,−2)
f(x,y,z)=(−2x+...,−x+...,−2x+...,−2x+...)
w miejsce "+..." wstawiasz 'y' i 'z' jak wyliczysz f(0,1,0),f(0,0,1)
19 sty 23:13