Geometria analityczna
Kamila: Napisz równania stycznych do okręgu o równaniu x
2+y
2−2x+2y−2=0 równoległych do prostej o
równaniu y=2x
Proszę o pomoc, chociaż małą podpowiedź
19 sty 22:48
5-latek: Zrob rysunek wszystko sie rozjasni
19 sty 22:51
bezendu:

x
2+y
2−2x+2y−2=0
(x−1)
2−1+(y+1)
2−1−2=0
(x−1)
2+(y+1)
2=4
S=(1,−1) r=2
−2x+y=0
y=2x−7,5 y=2x+1,5
19 sty 22:55
Ajtek:
5−latek zrób rysunek

.
Jeżeli okrąg i proste mają być styczne, to w miejsce y w równaniu okręgu podstaw 2x
19 sty 22:55
bezendu:
19 sty 22:56
Jolanta: (x−a)2+(y−b)2=r2
x2−2ax+a2+y2−2by+b2+r2
x2 +y2−2ax−2by +(a2+b2−r2)=0
x2+y2 −2x + 2y −2 =0
19 sty 22:57
Ajtek:
Też tak umiem
19 sty 22:57
5-latek: Ajtek dzisiaj mi rysunki wyjda pewnie krzywe

Zaczynam 56 rok .
Chciala mala podpowiedz
19 sty 23:00
bezendu:
Ja tylko czytałem początek zadania.
19 sty 23:02
Ajtek:
A to sto lat
małolatku,

.
19 sty 23:04
5-latek: dziekuje
19 sty 23:05
bezendu:
Najlepszego
19 sty 23:06
5-latek: Rowniez dziekuje
bezendu
19 sty 23:09
Ajtek:
Jest nas trzech, impreza się kręci.
bezendu dostałeś od
Ety pigw.... na
studniówke
19 sty 23:14
bezendu:
Studniówka za 6 dni. Jeszcze nic nie dostałem.
19 sty 23:22
Ajtek:
A starasz się

19 sty 23:23
bezendu:
Nie widzę Ety na forum.
19 sty 23:23
5-latek: To czym predzej pisz na forum do
Ety
19 sty 23:23
bezendu:
Teraz to ja się przejmuję o maturę a nie o studniówkę.
19 sty 23:25
Ajtek:
bezendu znasz przykazanie maturzysty
19 sty 23:26
bezendu:
Ucz się bo mało czasu ?
19 sty 23:28
Ajtek:
Nie

Matura jest po to, aby ja zdać

.
19 sty 23:29
bezendu:
Zdać to nie problem.
19 sty 23:30
Ajtek:
No właśnie

Lecz tylko nieliczni zdają sobie z tego sprawę

.
19 sty 23:35