Mam problem z takim równaniem:
| a√h+4+2b+2a | ||
limh→0+= | =1 | |
| h |
| 1 | 1 | |||
f(1) = | = | |||
| 1+|1| | 2 |
| f(x) − f(1) | ||
limx→1− | = | |
| x−1 |
| ||||||||||||||
limx→1− | = | |||||||||||||
| x−1 |
| ||||||||||||||
limx→1− | = | |||||||||||||
| x−1 |
| 2x−x−1 | ||
limx→1− | = | |
| 2(x+1)(x−1) |
| 1 | 1 | |||
limx→1− | = | |||
| 2(x+1) | 4 |
| 1 | ||
więc ta granica ma się równać | ||
| 4 |
| 1 | a | |||
f'(x)+ = (a√x+3+b)' = a* | + 0 = | |||
| 2√x+3 | 2√x+3 |
| a | ||
limx→1+f'(x)+ = | ||
| 4 |
jeżeli funkcja jest różniczkowalna w x0 to jest również w x0 ciągła
najpierw więc musi być
| 1 | ||
limx→1+ [a√x+3+b] = | ||
| 2 |
| 1 | ||
2a+b = | ||
| 2 |
| 3 | ||
zatem przyjmując a=1 musimy mieć b = − | ||
| 2 |