stereometria - pomcy
stereometria : 2 zadania ze stereometrii
1) Podstawą ostrosłupa jest trójkąt o kątach 300 i 450 przyległych do boku o długości 8.
Spodek wysokości jest środkiem okręgu wpisanego w podstawę, a krawędź boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem 600. Oblicz objętość ostrosłupa.
2) W kulę o promieniu R wpisano stożek. Ze środka kuli widać tworzącą stożka nachyloną pod
kątem 2α. Oblicz objętość stożka, jeśli wiesz, że jego wysokość jest dłuższa od promienia
kuli.
19 sty 22:30
stereometria : up
19 sty 23:13
PW: 1) Coś tego nie widzę. O trójkącie w podstawie wiemy wszystko − trzeci kąt ma miarę
180−30−45=105°, z twierdzenia sinusów wyliczymy zatem jeden z pozostałych boków, a więc i
pole. Umiemy także znaleźć środek okręgu wpisanego. Tyle że wysokość i każdy z trzech
wierzchołków podstawy wyznaczają trzy różne trójkąty prostokątne − są trzy różne krawędzie
boczne. Która z nich jest nachylona pod kątem 60°?
20 sty 00:51
stereometria : mozna rozpatrzec 3 przypadki, ale ja nie wiem jak wyznaczyc odcinek laczacy spodek wysokości z
wierzchołkiem podstawy.
A w zad. 2 tylko nie wiem jak zrobic rys. zeby tworząca stożka byla widoczna ze środka kuli.
20 sty 14:59
PW: Środek okręgu wpisanego należy do dwusiecznej każdego z kątów trójkąta w podstawie.
Jest więc np.
gdy symbolem d
1 oznaczymy odległość od wierzchołka kąta o mierze 30°.
Promień r okręgu wpisanego wyliczymy z zależności
S = pr,
gdzie S − pole trójkąta, zaś p − połowa obwodu..
20 sty 16:48
stereometria : dzieki
20 sty 23:08