tożsamość trygonometryczna
Zosia: | 1 − tg2 x | |
| = cos 2x |
| 1+ tg2 x | |
| | sin2 x | | sin2 x + cos2 x − |
| | | | cos2 x | |
| |
| = |
| | sin2x | | sin2 x + cos2 − |
| | | | cos2 x | |
| |
jak rozpisać zależność
19 sty 22:22
Jolanta: sin2x+cos2x=1
tgx*ctgx=1
19 sty 22:26
19 sty 22:27
Eta:
Ze względu na tangens , cosx≠0
można więc pomnożyć licznik i mianownik lewej strony przez cos
2x
| | sin2x | |
oraz wiesz ,że tg2x= |
| |
| | cos2x | |
| | cos2x−sin2x | | cos2x | |
L= |
| = |
| = cos2x=P |
| | cos2x+sin2x | | 1 | |
19 sty 22:29
Jolanta: Zosiu nie zauwazyłam ,ze liczyłas potraktowałam to jako nastepny przykład
19 sty 22:47