jll
Hugo: Hej,pomozcie... : (
log(4x+1)log(x+1) = 2
odp to 2.
ja doszlem do log 4x+1(x+12{x+1} =0 nie wiem czy tak wgl mozna...
19 sty 22:11
Hugo: zalozenia x> −1/4
19 sty 22:13
5-latek: zapisz to za pomoca duzej litery U
jesli zaczynasz rozwiazywac takie rownania to najpierw trzeba okreslic dziedzine
19 sty 22:16
Eta:
Po pierwsze dziedzina! 4x+1>0 i x+1>0 i log(x+1)≠0 ⇒ x .........
przy powyższych założeniach:
log(4x+1)= 2log(x+1)
4x+1=(x+1)2
rozwiąż i uwzględnij dziedzinę
odp x=0∉D , x=2∊D −−− jest rozwiązaniem
19 sty 22:17
Hugo: napisalem xd..... D= x>−o,25 / {1} ...

dlugo nie moglen zrozumiec dlaczego rozne od 1 ale
przez zero sir nie dzieli..
Ja sprowadzalem 2 na 1 strone i do wspolnego mianownika... Da sie tak?
4x+1=(x+1)
2
0=x(x−2).. ok dz

! : )))
19 sty 22:29