pochodne
help: lim 1/x2 * ln (arcsinx / x) , x−>0
jak obliczyc za pomoca pochodnych ?De'l H.
19 sty 22:01
Basia:
| 1 | | arcsix | |
| *ln( |
| ) tak ma być ? |
| x2 | | x | |
19 sty 22:03
help: tak ; I co robić gdy mam ln 0/0 ?
19 sty 22:05
Hugo: ktory rok studii?
19 sty 22:15
Mat: pierwszy; czy moglby ktos cokolwiek podpowiedziec?
na przyklad
lim x−>0 (sinx / x) do potegi (1/x2)
19 sty 22:21
Krzysiek: w pierwszym przykładzie arcsinx/x→1 więc mamy symbol 0/0 czyli liczymy pochodne licznika i
mianownika (skoro mamy skorzystać z regułe de l'Hospitala)
a w drugim przykładzie
możemy skorzystać z przekształcenia ab=eblna i liczymy granicę potęgi
albo korzystamy z liczby 'e' i liczymy granicę: (sinx/x−1)/x2
i to liczymy albo z tej reguły de l'Hospitala albo np.korzystając z rozwinięcia w szereg
Taylora
19 sty 22:29
Basia:
| | arcsin | |
limx→0 |
| = na mocy reguły de l'H |
| | x | |
| | | | 1 | | 1 | |
limx→0 |
| = limx→0 |
| = |
| = 1 |
| | 1 | | √1−x2 | | √1−0 | |
stąd
| | arcsinx | |
limx→0 ln |
| = ln1 = 0 |
| | x | |
wobec tego
| | 1 | | arcsinx | |
limx→0 |
| *ln |
| = |
| | x2 | | x | |
| | | | 0 | |
limx→0 |
| = [ |
| ] = na mocy reguły de l'H |
| | x2 | | 0 | |
| | 1 | | arcsinx | |
limx→0 [ |
| *( |
| )'] / [2x] = |
| | | | x | |
| | x | | | |
limx→0 |
| * |
| = |
| | 2xarcsinx | | x2 | |
| | 1 | | x | | arcsinx | |
limx→0 |
| *[ |
| − |
| ] = |
| | 2arcsinx | | x2√1−x2 | | x2 | |
| | 1 | | x − √1−x2*arcsinx | |
limx→0 |
| * |
| = |
| | 2arcsinx | | x2 | |
| | 1 | |
limx→0 |
| *(x − √1−x2*arcsinx) = |
| | 2x2*arcsinx | |
| | x−√1−x2*arcsinx | |
limx→0 |
| |
| | 2x2*arcsinx | |
można dalej korzystając z reguły de l'H.
ale jakieś koszmary wychodzą
możliwe, że się gdzieś pomyliłam
19 sty 22:31
Mat: dzieki krzysiu moze cos poradze dalej
19 sty 22:35
Mat: dlaczego sprawdzasz basiu granice samego arcsinx/x ?
19 sty 22:39
Mat: dobra wiem juz
19 sty 22:41
Mat: dzieki za pomoc
19 sty 22:43
Mat: a czy tam arcsinx/x to nie powinno byc w drugiej linijce w mianowniku x ? Skąd 1 ?
19 sty 23:01
Basia:
(x)' = 1 stąd
19 sty 23:13