Statystyka matematyczna
hgv: Badano czas bezawaryjnej pracy układów scalonych z pewnej partii. W tym celu z tej partii
pobrano próbę 10 układów i otrzymano średni bezawaryjny czas pracy układu 3,5 lat oraz
odchylenie standardowe 1,8 lat. Rozkład cechy X jest normalny.
a) na poziomie ufności 0,9 oszacuj przedziałem ufności wariancję czasu bezawaryjnej pracy
układów scalonych z całej partii układu.
b) na poziomie ufności 0,9 oszacuj przedziałem ufności średni bezawaryjny czas pracy układów
scalonych całej partii. Wyznacz błąd względny.
Moje próby rozwiązania:
n = 10
średnie X = 3,5
δ = 1,8
Mogę policzyć:
1 − α = 0,9
czyli
α = 0,1
I teraz mam wzór: φ(u) = 1 − α/2
gdzie to φ oznacza rozkład normalny.
No więc wychodzi mi, że muszę odczytać z tablicy rozkładu normalnego wartość dla 0,95.
Wynosi ona 0,8289. Podstawiam do wzoru i wychodzi mi przedział ufności dla wartości oczekiwanej
m. Wychodzi mi coś takiego:
<3,03 ; 3,97>
Czy to jest odpowiedź do podpunktu b? I jak wyliczyć wariancję?
19 sty 21:52