relacja podzielności : diagramy hassego
akante: Rysowanie diagramow Hassego: (relacja podzielności)
1. Narysuj diagram Hassego dla zbioru X ∊ N z relacją podzielności. Wyznacz elementy
wyróżXnione (maksymalne, minimalne, największy, najmniejszy)
a. X ={5,13,52}
b. X ={3,4,6,7,8,9,18}
c. X={2,5,10,20,50}
d. X={1,3,7,11,21,42}
e. X={2,3,4,8,9,72}
Prosiłbym o rozwiązanie jednego przykładdu (byle nie a)
a jak komus sie chce to 2 przykładów, wtedy bedę mógł wywnioskować co trzeba i zrobić resztę
19 sty 21:44
akante: Gdyby ktoś sie chciał za to wziąć to proszę tu napisać że ktoś podjął inicjatywę.
19 sty 21:45
akante: dobra moze byc do a byle bym wylapal zaleznosci
19 sty 21:52
Krzysiek:

b)
el. minimalne to 3,4,7
maksymalne to 7,8,18
najmniejszego i największego elementu nie ma.
19 sty 22:12
Mat: e)X={2,3,4,8,9,72}
2 dzieli 4,8,72
3 dzieli 9,72
4 dzieli 8,72
8 dzieli 72
9 dzieli 72
72 el maksymalny i najwiekszy
2,3 minimalne
nie ma najmniejszego
19 sty 22:18
akante: Dziekuje wielkie !
Krzychu i Mati nawet nie wiecie jak sie teraz ciesze

Jutro postaram sie zamiescic swoje odpowiedzi

do reszty
19 sty 23:26
akante:

a) element najwiekszy : brak
element najmniejszy: brak
element minimalny: 5 ,13
element maksymalny : 52 , 5
21 sty 19:39
akante: jade z koksem prosze o sprawdzanie stopniowo
21 sty 19:39
akante:

najwiekszy:brak 20 , 50
najmniejszy:brak?
minimalny:2,5
maksymalny:50 , 20?
21 sty 19:52
akante: TO C jest
21 sty 19:53
akante:

d)
najmniejszy:1
najwiekszy:brak
maksymalny:42,11
minimalny:1,11
Prosze o sprawdzenie
21 sty 19:59
Krzysiek: a,c)ok
d)bez połączenia 7 z 42
21 sty 20:04
akante: mhmm ok a co z d? nie moge tego narysowac
21 sty 20:05
akante: albo.. chwila
21 sty 20:06
akante:

tak?
21 sty 20:09
Maslanek: Da
21 sty 20:09
akante: to lece z drugim dziekuje wam za sprawdzenia
21 sty 20:11
akante: 2.Narysuj diagram Hassego dla zbioru X ={1,2,4,5,7,10,12,20,24,25} uporządkowanego przez
relację podzielności. Wyznacz elementy wyróżnione. Podaj: sup {2,5,10} . inf {4,12}
sup {24,25}
21 sty 20:15
akante:

tak bedzie wygladal?
21 sty 20:25
akante: z dwojki do dziesiatki jeszcze mhmm jakis inny blad?
21 sty 20:26
akante: sup {2,5,10} = 10
inf {4 ,12} = 4
sup {24,25} = 1?
21 sty 20:33
akante: Jade z trzecim prosze dalej o sprawdzenie drugiego
21 sty 20:37
akante: Narysuj diagram Hassego dla zbioru X = {2,3,6,7,9,12,18,24,36,40} uporządkowanego przez
relację podzielności. Wyznacz elementy wyróżnione. Podaj: sup {6,9}, inf {6,9}, sup {2,3,7}.
21 sty 20:40
Ernest:

2Wg mnie tak.
21 sty 20:49
akante:

cos takiego?
21 sty 20:54
akante: ta czterdziestka bardziej nad siodemka
21 sty 20:55
akante: no i trojka do szostki
21 sty 20:56
Ernest: Kolego... α i Ω
21 sty 20:57
akante: bez πituπitu
21 sty 20:58
akante: sup {6,9} = 18
inf {6,9} = 3
sup {2,3,7} = brak?
te suprema i infima to mozna odczytywac bez rysowania prawda?
21 sty 21:02
akante: I zadanie nr 4

w ogole sprawdzi ktos poprzednie 2? Prosze
21 sty 21:11
akante: Niech At dla t∊{0,1,2,3,4} bedzie rodzina zbiorow okreslona nastepujaco: At= { x∊R : 1
−t≤x≤ kt + 2}
gdzie :
kt = 0 dla t = 0,1,3
= 1 dla t = 2
= 2 dla t = 4
Rozpatrujemy powyższą rodzinę jako zbiór częściowo uporządkowany przez relację zawierania.
Narysuj diagram Hassego oraz wyznacz elementy wyróżnione.
21 sty 21:21
akante: dla 0: wyglada to tak : 1≤x≤2
dla 1 : wyglada to tak: 1≤x≤2
dla 2 : wyglada to tak: −1≤x≤3
dla 3 : wyglada to tak : −2≤x≤2
dla 4: wyglada to tak : −3≤x≤4
21 sty 21:35
akante: dla t= 0 mamy x∊<1,2>
dla t=1 mamy x∊<1,2>
dla t=2 mamy x ∊<−1,3>
dla t =3 mamy x∊ <−2,2>
dla t =4 mamy x∊ <−3,4>
21 sty 21:38
akante: dla t = 1 mamy x <0,2>
21 sty 21:40
akante:

umownie przed kazda z cyferek jest te . Dobrze?
21 sty 21:51
akante: mhmm zastanawiam sie czy to dobrze wszystko porobilem
21 sty 22:13
akante: Prosze sprawdzilby ktos/
21 sty 22:34
Krzysiek: 2,3, rysunki dobrze.
[1,2]→[0,2]→[−1,3]→[−3,4]
↘[−2,2]↗
21 sty 22:53
akante: czyli jak dobrze to bylo narysowane/ dziekuje krzychu
22 sty 00:10
kapusciany_glab: Witam,
Czy może mi ktoś wytłumaczyć tak łopatologicznie na przykładach podanych w pierwszym poście
przez "akante" jak sie wyznacza elementy najmniejsze minimalne najwieksze i maksymalne ?
Pozdrawiam
3 gru 22:01
sebast_jan: Witam,
jestem przed egzaminem i nie ukrywam, że diagram Hassego spędza mi sen z powiek.
Wdzięczny będę za pomoc i odpowiedź na poniższe zadanie
1. Narysuj diagram Hassego {1,2,3,4,5,6,7,8,9,120}.
Wyznacz elementy: minimalne, maksymalne, najmniejsze i największe.
Wyznacz sup {4,5,6}, sup {2,4,8}
Z góry wielkie dziękuje
27 sty 19:24
ite: A jaka relacja została określona na tym zbiorze?
I najlepiej wpisz pytanie w nowym wątku!
27 sty 20:03