Funkcje pomocyyy
muaaa: Nie wiem nawet jak się do tego zabrać POMOCYYY

O
1.Oblicz pochodną funkcji.
f(x)=(2x
3+5)
3
2.Wykorzystując rachunek pochodnych zbadaj monotoniczność oraz wyznacz ekstrema funkcji.
3.Oblicz granicę funkcji.
19 sty 21:42
Kejt:
1.
t=2x3+5
(t3)'=3t2=3(2x3+5)2
przebiegiem zmienności zajmę się za chwilkę..
19 sty 21:45
muaaa: Dziękuję ci dobra duszyczko
19 sty 21:49
Janek191:
A gdzie pochodna funkcji wewnętrznej ?
19 sty 21:50
Kejt: ups..
3*3*2x
2(2x
3+5)
2=18x
2(2x
3+5)
2
nikt tego nie widział
19 sty 21:54
PW: I koniec, tu było polecenie "oblicz pochodną".
| | 1•(9+x2) − x•(2x) | |
2) f'(x) = |
| |
| | (9+x2)2 | |
19 sty 22:03
5-latek: Czy aby nie dochodzimy do
absurdu zeby studenci dawali takie zadania do rozwiazania na
forum
19 sty 22:22
Kejt: ja tam nie narzekam, bo mogę sobie poćwiczyć
19 sty 22:26
Kejt:
| | x | | x'*(x2+9)−x(x2+9)' | | x2+9−2x2 | |
f(x);=( |
| )'= |
| = |
| = |
| | x2+9 | | (x2+9)2 | | (x2+9)2 | |
9−x
2=0
x=3 v x=−3
f(x)↘ dla x∊(−
∞;−3)u(3;+
∞)
f(x)↗ dla x∊(−3;3)
maksimum lokalne dla f(3)=...
minimum lokalne dla f(−3)=..
wystarczy podstawić.
19 sty 22:37