dziedzina funkcji i funkcja odwrotna
Ania: Wyznacz dziedzinę funkcji oraz znajdź funkcję odwrotną dla:
1. y=x+a/x−b
2. y=x
2−(x
4/x
2−1)
3. y= ln(x+1/x)
4. y=ln[b+(1/x−a)]
gdzie a i b to parametry
Z góry dziękuję za odpowiedzi
19 sty 21:39
Basia:
wiesz co napisałaś ?
do takich funkcji potrzebujesz rozwiązania ?
NA PEWNO ?
jeżeli nie to zapisz porządnie o co chodzi
inaczej dostaniesz takie odpowiedzi jakie pytania zadałaś
19 sty 21:55
Janek191:
1.
| | x + a | |
y = |
| D = R \ { b } |
| | x − b | |
więc
x + a = y*( x − b) = y*x − b*y ⇒ x − y*x = − b*y − a ⇒ ( 1 − y)*x = − ( b*y + a) ⇒
Po zamianie zmiennych mamy
| | − (b*x + a) | |
y = |
| ; x ≠ 1 |
| | 1 − x | |
lub
| | b*x + a | |
y = |
| ; x ≠ 1 |
| | x − 1 | |
=================
19 sty 21:57