ulamek
komik: zamień na ułamek zwykły
5,(9)
19 sty 21:29
kika: I sposób
5,99999...=x
59,99999..=10x
_______________ wylicz x
19 sty 21:31
komik: nic mi to nie daje
19 sty 21:34
Ajtek:
Odejmij stronami ten układ równań

.
19 sty 21:36
5-latek: To moze zdobadz sie na niewielki wysilek i zajrzyj do ksiazki
tam bedzie rozwiazany podobny przyklad
19 sty 21:36
komik: w takim wypadku wychodzi 6 a 5,(9) to nie całe 6 więc to chyba oznacza ze dokladna zamiana jest
niemożliwa
19 sty 21:40
19 sty 21:41
Ajtek:
Tego
bezendu właśnie szukałem i nie mogłem znaleźć

.
19 sty 21:42
komik: wiem jak zamieniać standardowe przykłady ale tutaj jest pewien paradoks. jak liczbę która nie
jest pełną 6 można porównać do 6
19 sty 21:43
5-latek: No i wyjdzie 6
Wiesz przeciez ze 0.(9)=1
19 sty 21:44
komik: dobra już więcej was nie będę wkurzał
19 sty 21:46
bezendu:
Widocznie źle szukałeś. Kto szuka ten znajdzie.
19 sty 21:49
bezendu:
W zbiorze Andrzeja K. masz również podane jak rozwiązywać takie zadania. Nie mam przy sobie
żeby podać Ci stronę.
19 sty 21:51
5-latek: To nie chodzi o wkurzanie .
To z e0,(9)=1 to musisz wiedziec bo pewnie jestes na rozszerzeniu .
Widzisz
Ajtek
Zero szacunku dla siwego wlosa

Widocznie zle szukales
19 sty 21:55
Ajtek:

. gdybym "nie znał"
bezendu, to bym był zły. I, na szczęście, siwych włosów jeszcze nie
mam

.
19 sty 22:00
bezendu:
Moja wypowiedź nie miała nikogo obrażać 5−latku !
19 sty 22:22
Ajtek:
bezendu, ja do siebie tego nie wziąłem

. A
5−latek również wziął to z przymrużeniem
oka, tylko nie ten klawisz wcisnął. zamiast ; walnął :

.
19 sty 22:31
5-latek: Pewnie ze zartowalem .

Chociaz ja juz troche ich mam
19 sty 22:37