wykaz ze nastepujacy ciag geometryczny jest ograniczony z gory
Fredek: wykaz ze nastepujacy ciag geometryczny jest ograniczony z gory
an = 11+31 + 11+32 + 11+33 + .... + 11+3n
19 sty 21:28
Nienor: | | 1 | |
Wystarczy pokazać, że ∑ |
| jest zbieżny. |
| | 1+3n | |
Oczywiste jest, że:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| +...+ |
| > |
| + |
| + |
| +...+ |
| |
| 3 | | 32 | | 33 | | 3n | | 1+3 | | 1+32 | | 1+33 | | 1+3n | |
| | 1 | | 1 | |
po lewej stronie masz sumę ciągu geometrycznego ao= |
| , q= |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | | | 1 | | 1 | |
Sn= |
| * |
| = |
| *(1−( |
| )n) |
| | 3 | | | | 2 | | 3 | |
| | 1 | |
wiadomo, że im większe n, tym wyraz ( |
| )n mniejszy, a w szczególności dla ∀n∊ℕ mniejszy |
| | 3 | |
od 1, czyli ta suma ma jakąś wartość.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeżeli większy z ciągów ma skończoną sumę (dla n→∞: S∞= |
| * |
| = |
| ), czyli |
| | 3 | | | | 2 | |
jest ograniczony od góry przez swoją sumę, to tym bardziej mniejszy ciąg jest ograniczony.
19 sty 23:46
Nienor: Nie ładne sformułowanie, kiedy piszę, że ma jakąś wartość, chodzi mi o to, że ma wartość
skończoną (nie jest nieskończonością)
19 sty 23:48