Wykaż, że liczba
kk: Wykaż, że liczba 7717−5517 jest podzielna przez 22.
Bardzo proszę o pomoc! Będę wdzięczna!
19 sty 21:25
ICSP: Poszukaj wzoru na an − bn
19 sty 21:26
Mila:
(7*11)17− (5*11)17=717*1117−517*1117=
=1117*(717−517)=11*1116*(717−517) w nawiasie masz różnicę liczb
nieparzystych, to wynik jest liczba parzystą⇔
=22*1116*k, k∊C
19 sty 21:34
AS:
an − bn dzieli się przez a − b przy każdym n ∊ N
W takim razie
an − bn = (a − b)*(an−1 ...)
U nas
7717 − 5517 = (77 − 55)*(...) = 22*(...)
a to wskazuje na podzielność przez 22
20 sty 12:59