Całka
gregor: macie pomysł jak ją rozwiązać? ∫dx√8+2x−x2 jbc to cały mianownik jest pod pierwiastkiem
19 sty 21:24
19 sty 21:31
Basia:
−x
2+2x+8 = −(x
2−2x−8) = −[ (x−1)
2−9] = 9 − (x−1)
2 =
| | dx | | 1 | | dx | |
J = ∫ |
| = |
| ∫ |
| |
| | √9(1−(x−13)2) | | 3 | | √1−(x−13)2 | |
i teraz podstawienie
dx = 3dt
| | 1 | | 3dt | | 1 | |
J = |
| ∫ |
| = ∫ |
| dt = arcsint + C = |
| | 3 | | √1−t2 | | √1−t2 | |
19 sty 21:36
Kejt:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∫ |
| =∫ |
| dx=−∫ |
| dx= |
| | √−x2+2x+8 | | √−(x−1)2+9 | | √(x−1)2−32 | |
19 sty 21:38
gregor: Dziękuje wszystko jest ok tylko chyba coś ze znakami jest nie tak. Basiaw pierwszej linijce
zgubiła znak. Ten przed nawiasem kwadratowym. A kejt jak już używasz postaci kanonicznej to
współczynnik "a" musi być przed całym wyrażeniem. No i własnie w tym problem bo pierwiastek
wychodzi ujemny...
19 sty 21:56