wykres funkcji kwadratowej
Michał: Witam. Mam dosyć nietypowy problem. W piątek miałem kartkówkę z matematyki z funkcji
kwadratowej i musiałem narysować wykres funkcji. Wcześniej wyliczyłem deltę, która wynosiła
√40 czyli 2√10 później miałem problem jak narysować wykres, ponieważ q=−2√10/4a . Czy
wiecie jak to wyliczyć żebym mógł narysować wykres?
19 sty 21:11
5-latek: Oczywiscie Michale ze wiemy
Prezeciez musiales miec podany wzor funkcji i bedzie podane a to jet to co stoi przy x2
19 sty 21:20
Jolanta: podaj tresc zadania
19 sty 21:20
Michał: No wiem, ale np jeśli a=2, to q=−2√10/8 i ja nie wiem jak to wyliczyć żeby mi wyszedł
wierzchołek, a kalkulatora użyć nie moge
19 sty 21:21
Ajtek:
A może napisz wzór tej funkcji. Może zrobiłeś błąd rachunkowy.
Cześć
5−latek 
.
19 sty 21:23
bezendu:
Zawsze można używać kalkulatora. A tym bardziej jak masz takie liczby to musisz oszacować
przecież
19 sty 21:24
Ajtek:
bezendu, zawsze można się machnąć w liczeniu

. Cześć

.
19 sty 21:25
Michał: Chodzi o to, że delta musiała wyjść 40,a treści zadania nie mam. Czy istnieje możliwość żeby
wyliczyć q=−2√10/8 zeby wyszedł wierzchołek?
19 sty 21:27
5-latek: Witaj
Ajtek
tez podejrzewam ze na sprawdzianie takiego przykladu by nie dostal
19 sty 21:27
Basia:
bezendu oszacować trzeba umieć
bez kalkulatora
19 sty 21:27
kika: | | −Δ | |
q= |
| p={−b}{2a} W=(p,q) i wzór lub jakies dane musisz mieć! |
| | 4a | |
a wyliczysz
19 sty 21:29
Ajtek:
Witaj
Basia 
. Masz rację z oszacowaniem.
Może polecenie było naszkicuj, a nie narysuj
19 sty 21:31
5-latek: MIchal na pewno delta wyszla 40
| | delta | | 40 | |
a przeciez q=− |
| to q=− |
| to q=−5 |
| | 4a | | 8 | |
Do obliczen przeciez przyjmujesz delte a nie pierwiastek z delty . Teraz wiadomo?
19 sty 21:31
Ajtek:
Teraz wiadomo. Ale jak oszacować x
1 i x
2 skoro
√Δ=2
√10
19 sty 21:41
Michał: 5−latek oczywiście


wstyd mi za ten błąd bo nie pomyślałem, debil ze mnie i przepraszam was
za taką gafę. Dzięki ogromne i dobranoc życzę
19 sty 21:42
Basia:
Ajtek jak wszystkie wyrażenie z √........
9 < 10 < 16
3 < √10 < 4
a co dalej trudno wyczuć bo nie znam współczynnika b
19 sty 21:47
Ajtek:
Basia ja to doskonale wiem, tylko szedłem dalej tokiem myślenia
Michała 
.
19 sty 21:48