pomocyyy
aaaaaaaaa:

wierzchołek latarni morskiej znajduje się 30 m n.p.m w kierunku latarni płynął ponton z
którego było widać jej wierzchołek pod kątem 10 stopni. po pewnym czasie ponton zbliżył się do
latarni tak, że jej wierzchołek było widać pod kątem 35 stopni. jaką odległość przebył ponton
w tym czasie?
19 sty 20:38
komik:

30/x= tg 35
30/(x+y)=tg 10
wylicz to
19 sty 20:56
aaaaaaaaa: wychodzi inaczej niz w odpowiedziach jest podane
19 sty 21:12
komik: jaką masz odpowiedź ?
19 sty 21:16
aaaaaaaaa: mi wychodz x= 42,86 a y= 136,6 a w odpowiedziach jest około 127,3m
19 sty 21:21
komik: rozwiąż to jeszcze raz. mi wyszło x około 43 a y około 125 więc w miarę podobnie jak w
odpowiedziach
19 sty 21:24
aaaaaaaaa: oki i tak dziekuje za pomoc
19 sty 21:39
daras: sprawdzcie swoje rachunki, bo wychodzi 127,3 m jak w pysk strzelił
19 sty 22:17