uzasadnij że ... jest liczbą wymierną
marysia: (√12−√18)(√18−√12)do −1
19 sty 20:33
Jolanta: ({
√12*18−
√122−
√182+
√18*12)
−1=2
√3*4*2*9−12−18)
−1=(2*2*3
√6−30)
−1=
| | 1 | | 12√6+30 | |
(12√6−30)−1= |
| = |
| = |
| | 12√6−30 | | (12√6−30)(12√6+30) | |
| 12√6+30 | | 12√6+30 | | 1 | | 5 | |
| = |
| =− |
| √6− |
| |
| 144*6−900 | | −36 | | 3 | | 6 | |
19 sty 21:52
Jolanta: Może ktos zerknąć ?
19 sty 21:55
Eta:
ok
19 sty 22:02
PW: No chyba że polecenie źle przepisane i w jednym z nawiasów był "+". Podejrzewam.
19 sty 22:07
Jolanta: Trzeba było udowodnić ,że jest to liczba wymierna a wyszła niewymierna
19 sty 22:08
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź
19 sty 22:10
Jolanta: 
Marysia jeśli w pierwszym z nawiasów jest +
jeżeli plus jest w drugim nawiasie
korzystasz ze wzoru (a+b)(a−b)=a
2−b
2
19 sty 22:16