.
kama: dlugosci bokow pewnego wielokata tworza ciag arytmetyczny o roznicy 3cm. najdluzszy bok tego
wielokata ma 44cm, a jego obwod jest rowny 158cm. oblicz, ile bokow ma ten wielokat.
19 sty 20:29
kama:
19 sty 20:39
kama: ktos ? cos?
19 sty 20:52
Eta:
n∊N+ a
n=44 ,r=3 ,S
n=158
a
n= 44 ⇒ a
1+(n−1)*3=44 ⇒ a
1= 47−3n
| | a1+an | |
Sn= |
| ⇒ 158*2=(47−3n+44)*n ⇒ (91−3n)*n=316 |
| | 2 | |
teraz tylko rozwiąż równanie:
3n
2−91n+316=0 dla n∊N+
.......... odp;
n=4
sprawdzenie :
boki tego czworokąta: 35,38,41,
44 i 35+38+41+44=
158
19 sty 21:56