Jak skrócić rozwiązać taki ułamek.
adi1336: Jak skrócić rozwiązać taki ułamek:
−5a+3a−7
19 sty 20:28
5-latek: ja nie widze powodu do skracania tego ulamka
Tego ulamka juz nie skrocisz no chyba ze masz inne polecenie np doprowadzic to do postaci
kanonicznej .
Ale wybacz ja sie tego nie bede domyslal
19 sty 20:32
Kejt:
| −5a+3 | | −5(a−7)−32 | | −5(a−7) | | 32 | | 32 | |
| = |
| = |
| − |
| =−5− |
| |
| a−7 | | a−7 | | a−7 | | a−7 | | a−7 | |
19 sty 20:35
pigor: ..., jeśli dobrze widzę (używaj duże U ,a nie małe), to np. tak
| −5n+3 | | −5n+35−35+3 | | −5(n−7) −32 | | −32 | |
| = |
| = |
| = −5+ |
| , .  |
| n−7 | | n−7 | | n−7 | | n−7 | |
19 sty 20:36
5-latek: Czesc
Kejt 
Widze ze sie domyslilas
19 sty 20:37
5-latek: To dalszy ciag domyslania
A co jesli trzeba obliczyc wartosc tego wyrazenia dla konkretnego a ktore ma podane ?
19 sty 20:39