Do naczynia w kształcie walca, w którym znajduje się woda włożono kostkę szeście
czechu9411: Do naczynia w kształcie walca, w którym znajduje się woda włożono kostkę sześcienną o objętości
50,24 cm3, na skutek czego poziom wody podniósł się o 4cm. Olbicz średnicę naczynia.
19 sty 20:26
pigor: ... , niech
2r=? − szukana średnica walca, to z warunków
zadania
| | 50,24 | | 12,56 | |
πr2*4= 50,24 ⇒ r2= |
| = |
| = 3,00 z dokładnością do 0,01, |
| | 4π | | π | |
zatem r=
√3 ⇒
2r=2√3 − szukana
średnica naczynia . ...
19 sty 20:45