Równanie
bezendu:
Mam pewien problem z równaniem trygonometrycznym, zbiór Pazdro
Rozwiąż równanie (x−3)2|sinx|=sinx w przedziale <0,2π>
x∊(0,π)
(x−3)2*(sinx)=sinx
(x−3)2sinx−sinx=0
sinx*=[(x−3)2−1]=0
sinx=0 lub x2−6x−8=0
x=0 lub x=π x=2 lub x=4
x∊(π,2π)
−sinx(x−3)2−sinx=0
−sinx[(x−3)2+1]=0
−sinx=0 lub x2−6x+10=0
x=π lub x=2π
A w odp mam 0,π,2π,2 a gdzie 4 ?
19 sty 20:04
KUZDE: 4 wyszla ci w przedziale od 0 do pi, wiec sie tam nie miesci
19 sty 20:06
bezendu: Ale pierwszy raz spotkałem się, że w równaniu try wychodzą normalne liczby ? Jak to
interpretować ?
19 sty 20:08
pigor: ..., x tu, to liczba radianów, czyli miara kąta w radianach .
19 sty 20:10
bezendu: Dzięki
19 sty 20:11
PW: bezendu, to zadanie "podpucha". Po lewej stronie jest |sinx|, a po prawej sinx.
x1=0, x2=π i x3 =2π oczywiście jest rozwiązaniem (obie strony są zerami), więc dalej
zakładamy, że x są różne od tych liczb. A wtedy jest albo
|sinx| = sinx ≠ 0 dla x x∊(0,π)
albo
|sinx| = −sinx ≠ 0 dla x∊(π, 2π)
i po podzieleniu stronami mamy dwa równania:
(x−3)2 = 1 lub (x−3)2 = −1
Drugie z nich nie ma rozwiązań, a dla pierwszego dziedziną są x∊(0,π) z uwagi na założenie
sinx>0.
Rozwiązaniem jest więc tylko x=3∊(0,π).
Odp. x∊(0,3,π,2π}
20 sty 00:14
bezendu:
PW mały błąd masz zmiast 3,winna być 2

Dziękuję będę analizował.
20 sty 00:16
PW: Chochlik: x=2, a nie x=3 (sąsiednie klawisze, a potem już nie myślę), odpowiedź jest
dobra.
20 sty 00:18