funkcje
zadanie: Podac wszystkie szesc par parametrów (a, b), dla których funkcja f :R→R
okreslona wzorem:
6 dla x<a
f(x)=|x2−10x+15| dla a≤x<b
6 dla b≤x
jest ciagła.
a=......., b=....... a=......., b=.......
a=......., b=....... a=......., b=.......
a=......., b=....... a=......., b=.......
czy jedynym sposobem jest narysowanie tej funkcji ?
czy mozna to jakos obliczyc?
19 sty 20:02
Maslanek: Hm...

Skoro ma zachodzić ciągłośc, to lim (x−>a)=6 i lim(x−>b)=6
Czyli |a
2−10a+15|=6 i |b
2−10b+15|=6
Jak sądzę
19 sty 20:09
Maslanek: Właściwie to odpowiednio dla a lewostronnie i dla b prawostronnie
19 sty 20:09
zadanie: dziekuje
dobrze wyszlo
a moglbym prosic o wytlumaczenie tych warunkow akurat do tego zadania?
bo ogolnie wiem jakie sa tzn. tak:
ja bym zrobil tak:
lim
x→a− i x→a+ oraz f(6)= |a2−10a+15|
i tak samo dla b
19 sty 20:31
Maslanek: Nie ma sensu rozpatrywać prawostronnej granicy, bo wiadomo, że funkcja tam jest ciągła.
Więc na pewno lim(x−>a
+)=f(a)
Natomiast porównanie lewostronnej granicy dla a z f(a) jest ważne.

Podobnie z prawostronną.
19 sty 20:41
zadanie: dziekuje
19 sty 20:47
Mila:
|x2−10x+15|=6⇔
x=1 lub x=3 lub x=7 lub x=9
teraz podaj pary.
19 sty 20:50
zadanie: mam jeszcze problem z takim zadaniem
Niech f :R→R bedzie funkcja okreslona wzorem
| | 1 | |
f(x)=a*{2x}+b *{2x+1}+c *{x}+d*{x+ |
| } |
| | 2 | |
gdzie {y} oznacza czesc ułamkowa liczby y.
W kazdym z podpunktów uzupełnij brakujace liczby rzeczywiste tak, aby funkcja f
zdefiniowana powyzszym wzorem była ciagła. Wpisz NIE, jesli uwazasz, ze liczby rzeczywiste
o zadanej własnosci nie istnieja.
a) a=1, b=2, c =......., d =.......
b) a =......., b=2, c=3, d =.......
c) a =......., b =......., c=3, d=4
d) a=2, b=3, c =......., d =.......
e) a =......., b=3, c=6, d =.......
f) a =......., b =......., c=6, d=6
nie chodzi mi o rozwiazanie tego zadania w calosci
ale w jaki sposob nalezy je rozwiazac ?
bo narysowac te funkcje chyba bedzie trudno
19 sty 20:52
zadanie: wiemy, ze a<b
a=1, b=3
a=1, b=7
a=1, b=9
a=3, b=7
a=3, b=9
a=7, b=9
19 sty 20:55
Maslanek: Na pewno:
f(x)=2a{x}+b*{2x+1}+c{x}+d{x+0,5}
f(x)=2a{x}+2b{x+0,5}+c{x}+d{x+0,5}
f(x)={x}(2a+c)+{x+0,5}(2b+d)
f(x)=(x−[x])(2a+c)+[(x+0,5)−[x+0,5])(2b+d)
| | 1 | |
f(x)=(2a+c+2b+d)*x + |
| (2b+d) − ...( [x]*(2a+c)+[x+0,5]*(2b+d) ) |
| | 2 | |
Trzeba by, żeby trzecia część była ciągła.
więc chyba równa zero
19 sty 20:59
Maslanek: Tzn. na pewno jest tylko pierwsza linijka

Dalej to moje gdybanie
19 sty 21:00
zadanie: za bardzo nie rozumiem
19 sty 21:09
19 sty 21:11
Maslanek: Z ostatniej formy f widać, że pierwsze dwa składniki są liniowe, więc na pewno ciągłe.
Funkcja jest na pewno ciągła, kiedy jest sumą funkcji elementarnych. Do takich [x] nie należy.
Ale gdyby się tego pozbyć
19 sty 21:12
zadanie: ?
19 sty 22:13
zadanie: moglbym prosic o pomoc ?
19 sty 23:16
Mila:
Myślę, może jutro.
Coś tam odkryłam.
19 sty 23:18
zadanie: chcialbym zapytac o czesc ulamkowa liczby czyli {x}
jak mamy {2x}=2{x} ? albo {2x}2=4{x}2
20 sty 16:47
Mila:
{x}=x−[x]
{2x}=2x−[2x]
{2x+1}=2x+1−[2x+1]=2x+1−1−[2x]=2x−[2x]
| | 1 | | 3 | |
Punkty nieciągłości: k∊C, |
| , |
| ,... |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
f(x) =(2a+2b+c+d)*x+ |
| d−((a+b)*[2x]+c*[x]+d*[x+ |
| ]) |
| | 2 | | 2 | |
a) a=1, b=2,
c=−3, d=−3 , f(x)=−1,5 , a+b=−c, c=d
b)
a=−5 b=2, c=3 ,
d=3 f(x)=1,5
c) a =......., b =......., c=3, d=4
d)a=2, b=3, c =.−5......, d =.−5......f(x)=−2,5
e) a =......., b=3, c=6, d =.......
f) a =......., b =......., c=6, d=6
20 sty 18:16
zadanie: dziekuje bardzo
zadam kilka pytan do tego rozwiazania w celu zrozumienia go
| | 1 | | 3 | |
1. punktami nieciaglosci sa liczby calkowite oraz |
| , |
| , ... |
| | 2 | | 2 | |
to mam wiedziec z rysunku?
2. dlaczego liczymy f(0) ?
| | 1 | |
3. dlaczego liczymy f( |
| ) ? (i czy moglibysmy liczyc f od czegos innego?) |
| | 2 | |
czy warunek dla a,b,c,d to a+b=−c oraz c=d?(czy on wynika z podstawienia f(...) ?)
moglbym prosic o wytlumaczenie?
20 sty 22:38
Maslanek: Aj jasne...
[2x]≠2[x]
Wystarczy wziąć x=1,6. Mamy: [3,2]=3≠2. Kretyn
20 sty 22:45
Maslanek: 1. Punktami nieciągłości są te liczby, bo w otoczeniu tych punktów zmienia się wartość [2x] i
| | 1 | |
[x+ |
| ], natomiast [x] nie (występują w nich nieciągłości) |
| | 2 | |
2. f(0) jest chyba liczone jako punkt odniesienia
| | 1 | | 1 | | 3 | |
3. f( |
| ) również. Wydaje mi się, że f( |
| )=f( |
| )=..., ale to tylko teoria  Nie |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
liczyłem.
Jeśli tak by było, to wiadomo, że f jest stała, co implikuje rozwiązanie

To tylko moje domysły
20 sty 22:51
Mila:
| | 1 | |
Przez analogię do podobnego zadania, zerowałam wszystko oprócz wyrazu wolnego |
| d |
| | 2 | |
dla x∊C, f(x) zachowuje się tak jak dla x=0
| | 1 | | 1 | |
Spróbuj obliczyc kilka wartości , podobnie dla x= |
| , 1 |
| , tam są punkty nieciągłości. |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
[x+ |
| ] umiesz narysować albo wywnioskować, jakie sa punkty nieciągłości. |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Postawiłam tezę, |
| c= |
| d⇔c=d |
| | 2 | | 2 | |
(2a+2b+c+d)=0
2a+2b=−2c
a+b=−c, następnie sprawdziłam.
Nic, więcej nie wymyśliłam. Analizuj, pytaj na ćwiczeniach, napisz tu, jeśli będziesz miał coś
istotnego.
20 sty 22:52
Panko: Dotyczy {2x}=2{x}
∀x∊R {x}= x−[x] ⇒ 2x− [2x]= 2( x−[x]) ⇒[2x]=2[x]
[x]=k, k∊C ⇔ k≤x<k+1
Stąd jeżeli [x]=k ⇒2[x]=2k = [2x] ⇔2k≤2x<2k+1
Dostajemy układ nierówności : k∊C ∧ ( k≤x<k+1 ∧ 2k≤2x<2k+1)
Czyli k∊C ∧ ( k≤x<k+1 ∧ k≤x<k+1/2) i widać przedziały , których suma jest
rozwiązaniem równania x∊.....∪ [−2,−3/2) ∪ [−1, −1/2)∪ [0, 1/2) ∪[1, 3/2)∪[2, ,5/2)∪.....
21 sty 10:58
Panko: Dotyczy zadania
f(x)= a{2x}+ b{2x+1}+c{x}+d{x+1/2} ,x∊R
Zauważamy, że ∀x∊R {2x}= {2x+1} bo [y+k]=[y]+k , y∊R ∧ k∊C
Stąd f(x)=(a+b){2x}+ c{x}+ d{x+ 1/2}
Zbiór punktów nieciągłości f1(x) = {2x}
to Z={ m/2 , m∊C}= { ....−1,−1/2 , 0 ,1/2 ,1,.....}
Pozostał funkcje f2(x)= {x} , f3(x)= {x+ 1/2} −−suma zbiorów ich punktów nieciągłości
to zbiór Z
Rozpatrzmy przypadek a=1 b=2
Najlepiej jest : stawiać kolejne warunki konieczne : Ma być ciągła w R ⇒ ma być
ciągła w każdym punkcie zbioru Z ( z osobna)
Popatrzmy jak to działa np w x=0
f(x)=(1+2){2x}+ c{x}+ d{x+ 1/2} ma być ciągła w x=0
f(0)= 3{0}+c{0}+d{0+ 1/2}= d/2
teraz jestem dostatecznie blisko x=0+ ( x< 1/2) i mogę podmienić odpowiednio mantysy
f(x)= 3*2x + cx+ d(x+ 1/2) = x(6+c+d) + d/2
teraz x→0+ : lim f(x)= lim ( x(6+c+d) + d/2 ) = d/2 −−−−tu nic ciekawego się nie
dzieje
Ciekawiej jest gdy x→0−
wtedy dostatecznie blisko 0− ( x> −1/2) mogę podmienić mantysy i dostaję
f(x)= 3( 1+2x) +c(1+x)+d(x+ 1/2)=x(6+c+d) +3+c+d/2
stąd x→0− lim f(x)= lim ( x(6+c+d) +3+c+d/2 )= 3+c+d/2
Ma być d/2= 3+c+d/2 ⇒ c=−3
Stąd kolejne przybliżenie i kolejny kandydat na f(x)= 3{2x} −3{x}+d{x+ 1/2}
Teraz podobnie jak wyżej analizujesz w x=1 , powinieneś dostać d = ?
A potem sprawdzasz czy ten jedyny kandydat jest ciągły w punktach zbioru Z
21 sty 11:28
zadanie: dziekuje ale nie za bardzo wszystko rozumiem
np. co to znaczy podmienic mantysy (czesci ulamkowe) gdy x→0+ i dlaczego? oraz gdy x→0−
wtedy widze, ze sa one rozne.
i skad mam wiedziec na co podmienic?
21 sty 14:57
Mila:
| | 1 | |
{2x}=2*{x} dla x∊<0, |
| ) |
| | 2 | |
{2x}−2*{x}=−1
21 sty 14:58
Panko: Zapis x→0− to tylko część symboliki granicy jednostronnej funkcji w punkcie x=0
(Bo jest kłopot edycyjny z jej poprawnym zapisem )
Co oznacza < podmienić > dokładnie tyle ,że w Sąsiedztwie lewostronnym x=0 o
promieniu r= 1/2 ( przykładowo ) {2x}=1+2x
Dlatego ,że 2x=[2x]+ {2x} zawsze , ale dla x∊[−1/2 , 0) [2x] = −1 i stąd 2x=−1+
{2x} ⇒{2x}=1+2x .
Podobnie analizuję pozostałe w we wzorze mantysy.
Uważam ,że to CIEKAWE zadanie możana tak podejść analizując jako warunki konieczne
: ciągłość w dwóch różnych punktach ( gdzie nieciągła jest {2x} ) , apotem ten
uzyskany wynik poddajemy ogólnemu badaniu
Zapewne za chwilę ktoś pokaże jakiś diaboliczny chwyt , i zakończy sprawę w jednej
linijce
21 sty 15:25
zadanie: dziekuje
ale i tak nie rozumiem
21 sty 15:42