ŁAtwe
aaabbb: ŁATWE

!
| √3 | | √3 | | √3 | | 3 | |
| = |
| * |
| = |
| <−− wiem ze to jest |
| √5 | | √5 | | √3 | | √15 | |
poprawne bo licznik
√3 skróci się z mianownikiem
√3 i zajdzie równość
Ale zastanawiam się dlaczego nie moze byc zapisu:
| √3 | | √3 | | √5 | | √15 | |
| = |
| * |
| = |
| <−− tez zachodzi |
| √5 | | √5 | | √5 | | 5 | |
rownosc, tylko ze tutaj ułamek tworze z
√5 i wychodzi inny wynik
Prosze o małą lekcję przypomnienia materiału

Dawno nie zagladalem do matematyki i mam luki w pamieci, przepraszam
19 sty 19:53
Maslanek: | 3 | | 3√15 | | √15 | |
| = |
| = |
| , czyli to samo  |
| √15 | | 15 | | 5 | |
19 sty 19:55
Kejt: obydwa sposoby są poprawne..
proste sprawdzenie:
| 3 | | √15 | |
| = |
| //mnożę na krzyż: |
| √15 | | 5 | |
5*3=
√15*
√15
15=15
19 sty 19:56
daras: sprawdź na kalkulatorze
19 sty 19:57
5-latek: Ten pierwszy zapis u Ciebie jest zle
Jesli pomozysz licznik i mianownik przez √3 to dalej masz niwewymiernosc w mianowniku
Dlatego prawidlowo jest pomnozenie licznika i mianownika przez √5
19 sty 20:02
Kejt: nie jest źle, tylko jest bez sensu, a to co innego
19 sty 20:03
aaabbb: 5−latek −− Dzięki mistrzu , oraz wam pozostałym chłopaki

DD
Poprostu zapomniałem że tu chodzi o usuwanie niewymiernosci z mianownika

D ale ta pamięć
moja jest zawodna

DD
19 sty 20:32
daras: na Altzheimera nie ma lekarstwa
19 sty 22:24
5-latek: Daras Wiem i bardzo sie tym martwie

.
19 sty 22:33
PW: Podobno są jakieś nadzieje, ale zapomniałem w jakim programie to oglądałem
(a może czytałem ...).
19 sty 23:59