rozwiąż równanie 4 cos^2 x - 8 sin x cos^2x= 3(1 - 2 sin x) w przedziale <0, 2π
Zosia: rozwiąż równanie 4 cos2 x − 8 sin x cos2x= 3(1 − 2 sin x) w przedziale <0, 2π>
doprowadzam równanie z jedną funkcją sin x
4( 1 − sin2 x) − 8 sinx (1 − sin2 x) − 3(1− 2 sin x) = 0
4 − 4sin2 x − 8 sin x − 8 sin3 x − 3 + 6 sin x= 0
sin x= t, t∊ <−1,1>
− 8t3 − 4t2 − 2t + 1 = 0
czy jest prostszy sposób, nie mogę znaleźć pierwiastka, próbowałam już 1, −1, 2, −2, 1/2, − 1/2
19 sty 19:52
Eta:
Pokażę gdzie popełniłaś błąd
4−4sin2x−8sinx+8sin3x−3+6sinx=0
19 sty 20:00
Zosia: dzięki

metoda jest poprawna?
19 sty 20:15
Zosia: sin x = t, gdzie t ∊<−1,1>
8t
3 − 4t
2 − 2t + 1 = 0
x
0=
12
po podzieleniu metodą Hornera
(8t
2 − 2)(t −
12 )
2(4t
2 − 1)(t −
12 )
| | 1 | | 1 | | 1 | |
t1= − |
| t2= |
| t3= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cos x= −
12
mam tylko pytanie skoro wynik cos x =
12 powtarza się dwukrotnie to nie ma żadnego
znaczenia,
na wykresie funkcja w tym miejscu odbijałaby się od osi
rozwiązania
19 sty 22:18