trygonometria
arek199602: pomożecie jeszcze w tym

Mam cos 45 i α∊(270°;360°) oblicz cos(α+150°)
19 sty 19:49
arek199602: cos 45
19 sty 19:49
KUZDE: popraw zapis. cos α = 4/5 ? o to chodzi ?
19 sty 19:50
arek199602: tak cosα=45 sorry
19 sty 19:51
KUZDE: a + 150 nalezy do = ( 360 + 80, 360 + 150 ) = ( 80, 150 ) − 1 v 2 cw.
cos ( a + 150 ) = cos ( 180 − ( 30 − a ) ) = − cos ( 30 − a ) = − ( cos 30 * cos a + sin 30 *
sin a )
19 sty 19:57
arek199602: możesz mi to wytłumaczyć
19 sty 20:03
KUZDE: wzory redukcyjne
cos ( 180 − a) = − cos a
wzor na roznice katow
cos ( a − b ) = cos a*cosb + sina*sin b
19 sty 20:08
KUZDE: sin a z 1 tryg. liczysz w 4 cw. wiec jest ujemny
19 sty 20:09
arek199602: nie rozumiem skąd się bierze 80 i 150
19 sty 20:24
KUZDE: alfa nalezy od 270 do 360 ,wiec alfa + 150 nalezy do 420−510 , odejmujesz 3600, jako 1 okres.
19 sty 20:31