matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę, podpowiedź
OLA94:
Policz granicę:
1
1
1
1+
+
+...+
2
4
2
n
lim
n→
∞
1
1
1
1+
+
+...+
3
9
3
n
korzystam z wzoru na sumą ciągów geometrycznych i dochodzę do momentu kiedy mam :
1
1−(
)
2
2
−2
*
1
2
1−3
n
i dalej nie wiem, jak poprawnie to przekształcić
19 sty 19:14
OLA94:
2
n
i 3
n
to potęgi, ale coś słabo widać
19 sty 19:20
Basia:
1
1−
2
n
2
n
−1
L = 1*
= 2*
1
2
2
n
1
1−
3
n
3
3
n
−1
M = 1*
=
*
2
3
2
3
n
L
2
(2
n
−1)*3
n
= 2*
*
=
M
3
(3
n
−1)*2
n
4
6
n
− 3
n
*
=
3
6
n
−2
n
4
3
n
1 −
6
n
4
1−0
4
*
→
*
=
3
2
n
1 −
6
n
3
1−0
3
19 sty 19:28