rachunek
matstud: W urnie jest n kul ponumerowanych. Losujemy kolejno po jednej kuli ze zwrotem. Rozważmy
następujące zdarzenia:
a) wyniki losowania są identyczne
b) w 1 losowaniu wypadła kula o numerze 1,2
c) w 2 losowaniu wypadła kula o numerze 1,3,4
Zbadaj niezależność zdarzeń a,b,c dla n≥4
|Ω|=n
2
A=n B=2n C=3n
P(A∩B∩C)=

?
19 sty 19:14
matstud:
19 sty 19:28
Maslanek: Nie wiem, czy to pomoże, ale A∩B∩C = (A∩B)∩C
19 sty 19:34
matstud:
19 sty 19:55
Maslanek: 
Ah, to znowu Ty

Idąc Twoim rozumowaniem jak gdybam, mamy P(A∩B)=P(A)*P(B)
Czyli: P(A∩B∩C)=P((A∩B)∩C)=P(A∩B)*P(C).
Ja nic z tego nie wiem, ale z tego co wnioskuję, wnioskuję następująco
19 sty 19:58
matstud:
19 sty 20:13
Maslanek: Bardzo skomplikowane pytanie...
Łączność iloczynu?
19 sty 20:17
matstud:
19 sty 20:39
matstud:
19 sty 20:49
matstud:
19 sty 22:00
matstud:
19 sty 22:49
matstud:
19 sty 23:40