Wartości najmniejsze
Kamil: 54.
Znaleźć wartości najmniejsze i największe podanych funkcji
i na wskazanych przedziałach:
f(x)=2x3−15x2+36x, [1,5]. Czy tu wystarczy wstawić punkty skrajne przedziału?
19 sty 18:57
Basia: nie wystarczy; szkoła średnia czy studia ?
19 sty 18:59
Radek:
Jeszcze wierzchołek
19 sty 19:00
Basia: przecież to funkcja
trzeciego stopnia, a nie kwadratowa
19 sty 19:00
Kamil: studia. podaj mi metodę bo nie przypominam sobie tego zadania. z góry dziękuję
19 sty 19:07
Basia:
f'(x) = 6x
2−30x+36 = 6(x
2−5x+6)
f'(x) = 0 ⇔ x
2−5x+6=0
Δ=25−24=1
x∊(−
∞;2) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f↗
x∊(2;3) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f↘
x∊(3;+
∞) ⇒ ⇒f'(x)>0 ⇒ f↗
stąd:
dla x=2 funkcja osiąga maksimum f(2) = 2*8 −15*4+36*2 = 16−60+72 = 28
dla x=3 funkcja osiąga minimum f(3) = 2*27−15*9+36*3 = 54−135+108 = 54−27 = 27
f(1) = 2*1−15*1+36*1 = 23 i to będzie wartość najmniejsza w przedziale <1;5>
f(5) = 2*5
3 − 15*5
2+36*5 = .............. policz i zdecyduj (ale na pewno to będzie ta
największa)
19 sty 19:11
19 sty 19:15