Równanie wymierne z parametrem
wep: Równanie wymierne z parametrem
Hej, znajdzie sie ktoś kto mi wytłumaczy jak się rozwiazuje takie nierówności?
| | x−2m | | 2 | |
Wyznacz wartości m, dla których |
| = |
| ma dwa różne rozwiazania. |
| | 3x−2 | | x | |
| | 2 | |
Na początku określiłem dziedzinę x≠0 ∧ x≠ |
| |
| | 3 | |
19 sty 18:44
PW: No i dalej jak zwykle − wszystko na lewą stronę, wspólny mianownik.
19 sty 18:52
Basia: a gdzie tu nierówność ?
skoro to równanie możesz pomnożyć przez x(3x−2) i masz
x(x−2m) = 2(3x−2)
x2 − 2mx = 6x − 4
x2 − 2mx − 6x + 4 = 0
x2 −(2m+6)x + 4 = 0
a= 1 b= −(2m+6) c=4
Δ = [−(2m+6)]2 − 4*1*4 = 4m2 + 24m + 36 − 16 = 4m2 + 24m + 20
i rozwiązujesz nierówność
4m2 + 24m + 20 > 0 /:4
m2 + 6m + 5 >0
dokończysz ?
19 sty 18:53
Bizon:
... przecież tu nie ma nierówności ... można mnożyć
19 sty 18:55
PW: Tak, z całą świadomością podpowiadam przeniesienie na jedną stronę. Taki nawyk pozwala uniknąć
pomyłek przy nierównościach.
19 sty 19:06
Bizon:
1. Nierówności od równań odróżniać
trzeba
2. Przeniesiesz ... i co

wspólny mianownik .. i wtedy będziesz mnożył

?
czy dalej "brnął" w iloczynową
19 sty 19:09
PW: Nie, dalej to ja myślę tak: ułamek ma być zerem, czyli ani chybi licznik ma być zerem.
Moja uwaga ma charakter dydaktyczny, i jest pożyteczna. Tak mnie uczyli i nigdy się dzięki temu
nie myliłem. Ja też tak uczyłem.
20 sty 00:31