Analiza I
Beta: Objętość walca o wysokości równej promieniowi, wyznaczona z dokładnością do 5 mm
3, wynosi 216π
mm
3. Z jaką, w przybliżeniu, dokładnością można obliczyć wysokość tego walca? To zadanie jest
z analizy matematycznej I, więc pewnie trzeba użyć jakichś pochodnych, całek?
19 sty 18:15
daras: jakich całek

zrózniczkuj wzór na objętość walca, dV= 5 mm
3
19 sty 19:33
Beta: Nie mam pojęcia o co chodzi. Pierwszy raz trafiłam na takie zadanie...
V'=4πR
2
I co dalej?
19 sty 20:11
Beta: Ktoś, coś?
19 sty 20:30
Maslanek: Metoda różniczki zupełnej:
| | dV | | ΔV | |
ΔV=| |
| * ΔR| = 4πR2 * ΔR = 3 |
| * ΔR |
| | dR | | V | |
Inaczej można objętość policzyć jako: V=πR
2*H
I znów metoda różniczki zupełnej:
wiemy, że R=H, co załatwia sprawę
19 sty 20:34
Maslanek: Skąd Ty wzięłaś tą objętość? −,−
Druga część też jest zła...
Zakładam, że ΔR=ΔH, bo błąd wynikający z pomiaru równych jednostek, tym bardziej liniowych,
powinien być równy
19 sty 20:36
Maslanek: Przperaszam za wprowadzenie w błąd
19 sty 20:37
Beta: Omg ja podstawiłam objętość kuli zamiast walca! Pomieszało mi się z poprzednim zadaniem, w
którym właśnie wyliczałam objętość kuli. Niestety nie miałam różniczek, więc pewnie chodzi tu
o jakieś inne rozwiązanie...
19 sty 20:37