Suma wyrazów ciągu
Ama: Niech bn=77...7. Oblicz sumę dwunastu początkowych wyrazów ciągu (bn).
Ktoś wie, jak to zrobić?
19 sty 18:02
PW: Tam w każdym bn jest n razy cyfra 7?
19 sty 18:04
Ama: Z tego, co zrozumiałam, to tak.
19 sty 18:15
ICSP: S12 = 12 * 77...7
19 sty 18:23
J: Proste
19 sty 18:25
PW: bn = 7•11...1 = 7•(10n−1+10n−2+...+101+100)
Można spróbować to zsumować "pod kreskę":
111111111
+ 11111111
+ 1111111
..................
+ 1
=========
W ostatniej kolumnie n jedynek, czyli liczba n.
W przedostatniej kolumnie liczba 10(n−1)
W trzeciej od końca liczba 102(n−2)
........
Szukana suma to 7•[n+10(n−1)+...+2•10n−1+ 1•10n] dla n=12.
19 sty 18:30
ICSP: PW po co tak to komplikujesz ?
19 sty 18:34
PW: Patrz 18:04 i 18:15. Przecież zadanie nie jest takie banalne.
19 sty 18:39
Basia:
ICSP źle to zinterpretowałeś. Jest tak jak napisał
PW.

b
1 = 7 = 7*10
0
b
2 = 77 = 7*10
1 + 7*10
0
b
3 = 777 = 7*10
2+7*10
1+7*10
0
...................
b
n = 7*(10
n−1+....+10
2+10
1+10
0)
19 sty 18:48
Ama: Może i to, co napisał PW, wygląda kosmicznie, ale ma sens. Dziękuję za pomoc.
19 sty 18:49
Ama: Podziękowania też idą do Basi i jej dodatkowe rozpisanie. Jesteście Wielcy.
19 sty 18:51