Ciągi
Kamix: Witam wszystkich

Mam problem z dwoma łatwymi wydaje się zadaniami:
Zad 1.
Napisz wzór na n−ty wyraz ciągu (a
n), określonego wzorem rekurencyjnym:
a
1=3
Byłoby okey, gdybym znał różnicę tego ciągu, ale nie znam...
Zad 2:
Narysuj wykres ciągu (a
n), gdy:
Więc dla a
1=sinπ
Tylko jak to teraz narysować?
19 sty 17:41
Kamix: Aaa okey, zadanie 2 już mam:
| | π | |
przecież sinπ=0, więc a1=0, sin |
| =1, więc a2=1, itd. |
| | 2 | |
Ale 1 nadal nie mam pomysłu.
19 sty 17:48
Radek:
Taką masz odpowiedź an=3(−1)n+1 ?
19 sty 17:51
Prokop: Zad 1
a1+1=13 <−−−−−−−− podłżyłem pod n liczbe 1 aby uzyskac a2. Dalej obliczysz sobie
różnice.
19 sty 17:52
Kamix: Tak Radek, taką, tylko jak to wykminiłeś?
19 sty 17:52
Prokop: Wzór na n−ty wyraz ciagu ogólnie yglada tak an=a1+(n−1)r
Różnica a2 − a1=13−3=−83 czyli:
an=3+(n−1)83 <=> an=3+8n3−83 <=> an=13+8n3
Powinno być dobrze.
19 sty 18:04
Kamix: Nie wiem czy Twój wynik jest dobry, Radka na pewno tak, bo jest identyczny w odpowiedzi i
interesuje mnie jak to Radek wymyślił...
19 sty 18:17
Radek:
nieparzyste są 31 a parzyste 3−1 czyli wzór taki jak podałem
19 sty 18:24
Kamix: A czyli faktycznie prosty sposób na to zadanko ; D
19 sty 18:42
Mila:
a
1=3
a
n=3
[(−1)n+1]
(−1)
n ciąg naprzemienny: −1,1,−1,1,−1,,,,,,,
19 sty 21:56
Kamix: Dziekuje Mila

nie mialem do tej pory stycznosci z ciagami naprzemiennymi, stad te trudnosci
; ) A moglaby Pani zerknac tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/232717.html
Bo wydaje mi sie, ze metoda KUZDE, jest chyba niepoprawna.
Jak juz to bardziej interesowaloby mnie q, nie p. Z gory dziekuje

!
19 sty 22:54