Całka oznaczona ( trochę z cięższego typu ) ;)
Klaudia18:

Całka oznaczona ( trochę z cięższego typu )
19 sty 17:28
Kejt: już patrzę

w ogóle nietknięta, czy znów wynik się nie zgadza?
19 sty 17:29
Klaudia18: | | 1 | |
na początku się zastanawiam, bo to na części będzie i v'= |
| |
| | √1−x2 | |
a u=arcsinx a co z x co przed arcsin stoi ?
19 sty 17:31
Klaudia18: tez go do (u) i pochodna ?
19 sty 17:32
Klaudia18: t=arcsinx
19 sty 17:36
Klaudia18: coś nie wychodzi w ogóle
19 sty 17:51
Kejt: no niezbyt przyjemna.. cały czas walczę...
19 sty 17:54
Kejt: mam!

przez części:
| | xarcsinx | | x | |
∫ |
| dx=|u=arcsinx u'=U{1}√1−x2}; v'= |
| v=...| |
| | √1−x2 | | √1−x2 | |
| | x | | dt | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx=|t=1−x2, dt=−2xdx => xdx=− |
| |=− |
| ∫ |
| dx= |
| | √1−x2 | | 2 | | 2 | | √t | |
| | 1 | | 1 | |
− |
| *t−1/2+1* |
| +C=−√t+C=−√1−x2+C |
| | 2 | | | |
wracam do poprzedniego:
| | x | |
*=|u=arcsinx u'=U{1}√1−x2}; v'= |
| v=−√1−x2|= |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
−√1−x2arcsinx−∫ |
| *(−√1−x2)dx=−√1−x2arcsinx+∫1dx=−√1−x2arcsinx+x+C |
| | √1−x2 | |
19 sty 19:24
daras: a ja otwieram tablice całek i mam
| | 1 | | x | |
∫xarcsinxdx = |
| (2x2−1)arcsinx+ |
| √1−x2 +C |
| | 4 | | 4 | |
19 sty 19:39
Kejt: to fajnie, że masz tablice, ale nie można z nich korzystać na egzaminie, a nie uśmiecha mi się
uczenie na pamięć tych wszystkich wzorów, tylko te niezbędne
19 sty 19:40
19 sty 19:58
Kejt: bo 6 generalnie nie ma..najwyższe to 5.5

ale jak widać dało się zrobić bez tablic i kalkulatora
19 sty 20:01
Klaudia18: dzieki
19 sty 20:32