Wyznacz ekstremum i monotoniczność
Gosiaczek: Witam Was i proszę o pomoc

Muszę wyznaczyć ekstremum i monotoniczność w tych 3 przykładach:
a) y=x
4−2x
3+3
b) y=u(x
2+1)/(x
2)
c) x
2+e
−x
Z góry dziękuję za pomoc
19 sty 16:45
Gosiaczek: Proszę pomóżcie
19 sty 18:01
PW: a) Umiesz liczyć pochodną wielomianu? Policz i napisz − pomożemy dalej.
f '(x) = 4x3 − ......
19 sty 18:36
Gosiaczek: a) y' = 4x
3 − 6x
2
b) y' = (−x
3 + 2x) / (x
4)
c) y' = 2x + e
−x * −1
Mam nadzieję, że dobrze policzone
19 sty 18:51
Gosiaczek: Zrobione
19 sty 19:18
Gosiaczek: Pomoże ktoś z dalszą częścią, bo nie wiem jak to zrobić dalej
19 sty 19:50
Maslanek: a) ok
c) ok: 2x−e
−x
Ekstrema występują w tych punktach, w otoczeniu, których funkcja zmienia monotoniczność.
Punkty, w których ekstrema mogą istnieć, to takie w których f'(x)=0.
19 sty 19:54
19 sty 19:55
Gosiaczek: Czyli :
a) 4x
3 − 6x
2 = 0, więc
x
2*(4x−6) = 0
ekstrema: x=0 i/lub x=1,5
...
c) 2x − e
−x = 0
...
Tyle umiem policzyć :x (oby dobrze)
19 sty 20:55
Gosiaczek: A przepraszam, wkradł mi się błąd w podpunkcie b, powinno być:
y'=2x − (−2x)
−3, co daje nam, że
I ja bym to policzyła tak:
2 = −2x
4 / przez −2
−1 = x
4 , i w tym miejscu jest kaplica bo daje mi to sprzeczność
19 sty 21:56