f. wymierne
Weronika: rozwiąż nierówność f(x)<f(x−1)
19 sty 16:12
J: Założenie: x≠−2
I rozwiąż nierówność:
| 3x+4 | | 3(x−1)+4 | |
| < |
| |
| x+2 | | (x−1)+2 | |
19 sty 16:52
Weronika: po sprowadzeniu do wspólnego mianownika nie wiem co dalej z tym zrobić ;c
19 sty 16:58
J: Prawą stronę przenieś na lewą.
19 sty 17:17
Weronika: no dobrze, ale teraz w liczniku nie moge nic wylaczyc przed nawias, czyli mam wymnozyc licznik
i przyrównać do zera ?
19 sty 17:34
J: W tym przykładzie masz:
a=3x+4 ; b=x+2 ; c = 3x+1 ; d = x+1
i podstaw do wzoru,który Ci napisałem, i to wszystko ma być < 0
19 sty 17:38
Weronika: spokojnie, ja to wszystko do tego momentu miałam wcześniej, najważniejszą dla mnie kwestią było
jak postąpić od tego momentu ?
(3x+4)(x+1)−(3x+1)(x+2)(x+2)(x+1)>0 jakoś nie pomyślałam
wcześniej że wystarczy wymnozyc czynniki w liczniku a potem pomnozyc przez mianownik aby
uzyskac miejsca zerowe i narysować wężyk. dzieki mimo wszystko
19 sty 17:49
Ajtek:
Pomnożyć przez
kwadrat mianownika

.
19 sty 17:51
Weronika: no tak, pomyślałam o tym jak o równaniu w którym mozna mnożyc bez kwadratu

dzięki
19 sty 17:53
Weronika: jakby ktoś mógł jeszcze spojrzeć na to zadanie
https://matematykaszkolna.pl/forum/232662.html, bo znów w odpowiedziach wyłaczone są liczby
które wyłączam z dziedziny ale potem w jednej sytuacji delta wychodzi mi 0 a x taki, że tez
musialabym go wylaczyc co nie jest adekwate do odpowiedzi
19 sty 17:54