.
JaaaaaaaaaA: Wyznacz wzór ogólny ciągu arytmetycznego(an)
a5=4
a21=8
19 sty 16:12
J: a5 = a1 + 4r
a21 = a1 +20r
Z tego układu równań oblicz a1 i r , potem podstaw do wzoru: an=a1 +(n−1)r
19 sty 17:04
Bogdan:
Można zrezygnować z rozwiązywania układu równań i wyznaczania a
1.
| | 8 − 4 | | 4 | | 1 | |
r = |
| = |
| = |
| |
| | 21 − 5 | | 16 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 11 | |
an = 4 + |
| (n − 5) ⇒ an = |
| n + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
albo
| | 1 | | 1 | | 11 | |
an = 8 + |
| (n − 21) ⇒ an = |
| n + |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
| | an − ak | |
Stosujemy w takim przypadku zależności: r = |
| i an = ak + r(n − k) |
| | n − k | |
19 sty 17:43