wydajność
gosiata: 1. Pan Nowak zebrał połowę plonów własnym kombajnem. Potem poprosił o pomoc syna i dalej
pracowali razem, używając dwóch maszyn. Zebranie plonów zajęło łącznie 10 godzin. Gdyby ojciec
i syn od początku pracowali razem trwałoby 8 godzin. Ile czasu zajęłoby samodzielne zebranie
plonów panu Nowakowi, a ile − jego synowi?
2. Dwóch egzaminatorów, pracując jednocześnie, sprawdziło wszystkie testy w ciągu 12 godzin.
Gdyby najpierw pierwszy egzaminator sprawdził połowę testów, a potem drugi − pozostałą część,
praca zajęłaby im 25 godzin. Ile czasu zajęłoby samodzielne sprawdzanie wszystkich testów
każdemu z egzaminatorów?
3. Dwóch egzaminatorów sprawdzało testy. Pierwszy rozpoczął pracę o 8:00, a drugi − dwie
godziny później. Do 14:00 sprawdzono 55% testów. Egzaminatorzy skończyli pracę jednocześnie i
wtedy okazało się, że obaj sprawdzili tyle samo testów. Ile czasu zajęłoby samodzielne
sprawdzenie wszystkich testów każdemu z egzaminatorów?
19 sty 16:00
gosiata: ktoś potrafi?
19 sty 16:43
pigor: ..., kurde, rozumiem to tak : niech
x,y=? − szukany
czas samodzielnej pracy
ojca i syna odpowiednio, to warunki zadania opiszę np. takim układem równań
1x +0,5y = 110 i 1x +1y = 18 /− stronami ⇔
⇔
0,5y =
18 −
110 i
1x =
18 −
1y ⇔
⇔
0,5y =
540 −
440 i
1x =
18 −
1y ⇔
⇔ 2y=40 i
1x =
540 −
240 ⇔
y=20h i
1x =
340 ⇒
⇒ x=
403= 13
13 ⇔
x=13h 20' odp. ojciec wykonałby samodzielnie
tę pracę w czasie 13h 20', a syn w czasie 20h .

−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
no i ciekawe, a co masz w odpowiedzi
19 sty 18:43
daras: nie ma
gosiata liczy na Ciebie

bo jutro musi gotowca podłożyć
19 sty 19:19
pigor: ...,

myślisz

, chyba jednak ma, poczekamy, bo głowy bym nie dał...
a co do zad.2)
treść jest ... zjadliwsza i niech sobie rozwiąże np.układ równań
1x+
1y=
112 i
12x+
12y= 25 i wychodzi mi
(x,y)=(20h,30h) lub odwrotnie ....
19 sty 19:42