Proszę o pomoc, z góry Dziękuję ;)
Diana: Wyznacz współrzędne punktów przecięcia okręgu i prostej
(x +2)2 + (y−3)2 = 16 x−y+1 = 0
19 sty 15:24
bezendu:

A=(−2,−1)
B=(2,3)
19 sty 15:26
ska:
Rozwiąż ten układ równań... i po b
ólu
19 sty 15:27
Diana: Jak ? Zredukowac mam ten pierwszy uklad ?
19 sty 15:29
bezendu:
Układ równań ? Graficznie zdecydowanie szybciej.
19 sty 15:30
Diana: A moglbys mi to pokazac ?
19 sty 15:31
Diana: Czy to wystarczy tylko ten rysunek co namalowales ?
19 sty 15:31
Diana: ok. Dobra wiem juz

Dzieki za pomoc
19 sty 15:33
Miki: Ej a skad sie wziol ten punkt A ? jak go obliczyles ?
19 sty 15:38
bezendu:
Odczytałem z rysunku. Geometria analityczna to rysunek.
19 sty 15:39
Miki: Ale jak go obliczyłeś ten punkt A? Jest jakas metoda na to, ?
19 sty 15:40
bezendu:
Jest, wstaw sobie do równania okręgu x=y−1
19 sty 15:42
Miki: (x−a)2 + (y−b)2 = r2 do tego ?
19 sty 15:44
bezendu:
(x+2)2+(y−3)2=16 x=y−1
(y−1+2)2+(y−3)2=16
Dostaniesz równanie kwadratowe.
19 sty 15:46
Miki: Prosze rozwiaz mi to, bo nie umiem tego robic, a reszte przykladow rozwiaze na tym przykladzie
19 sty 15:53
bezendu:
Sam spróbuj, powiem gdzie masz źle.Zwykłe równanie kwadratowe masz.
19 sty 16:04
Miki: (y−1+2)2+(y−3)2=16
(y+1)2 + (y−3)2 =16
y2 + 2y + 2 + y2 − 6y + 9 = 16
2y2 − 4y +11 = 16 / − 16
2y2 − 4y − 5= 0
I co dalej ?
19 sty 16:11
Miki: obliczyc teraz mam r1 i r2 ? z tego wzoru R1= −b+ pierwiastek z delty / 2a ?
19 sty 16:24
Miki : Jak to dalej rozwiązać ?
19 sty 18:07
Ajtek:
Licz Δ, później y1 i y2.
19 sty 18:08