Znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
point: Znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej
Witam!
Chciałbym prosić o pomoc z następującym zadaniem:
Znaleźć równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej l
x=t
l y=2t+1
z=3t−2
i przechodzącej przez punkt P(1,−1,2)
19 sty 15:11
19 sty 15:24
Prokop: Masz postać parametryczna tej prostej. Odczytujesz z niej punkt oraz wektor prostopadły do
prostej L. Tym wektorem jest [1;2;3] a punkt a=(0,1,−2). Czyli masz jednocześnie wektor który
należy do prostej oraz do twojej niewiadomej płaszczyzny (możemy założyc że w szukanej
płaszczyźnie zawiera się prosta). Na podstawie tych założeń możesz obliczyć wektor Pa a potem
to już prosta sprawa. Liczysz iloczyn wektorowy [1 2 3]xPa. Powstaje ci z tego wektor
prostopadły do
twojej szukanej płaszczyzny a z takimi danymi jestes już wstanie spokojnie wyprowadzić
równanie płaszczyzny
19 sty 15:40
pigor: ..., u=n=[1,2,3] − wektor kierunkowy danej prostej
i zarazem normalny (prostopadły do) szukanej płaszczyzny,
zatem
1(x−1)+2(y+1)+3(z−2)=0 ⇔
⇔
x+2y+3z−5=0 − szukane
równanie płaszczyzny przez P(1,−1,2).
19 sty 16:16