funkcja kwadratowa
gosiata: po przesunięciu paraboli y=ax
2 otrzymano wykres funkcji. podaj wspolczynnik a i opisz w jaki
| | 1 | |
sposób przesunięto parabolę f(x)= [3 ( |
| x −1) ]2 |
| | 2 | |
19 sty 14:44
ICSP: | | 1 | | 1 | | 9 | |
f(x) = 9 * ( |
| x − 1)2 = 9 * ( |
| )2 * [x − 2]2 = |
| * [x − 2]2 |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Dalej bez problemu.
19 sty 14:46
gosiata: dziękuje

a czy mogłabym jeszcze prosić o pomoc w tym zadaniu? :
| | 3 | |
narysuj wykres funkcji f(x)= −(x+21)2 − |
| |
| | 4 | |
19 sty 14:50
ICSP: i W czym problem ?
Masz postać kanoniczą czyli znasz :
a = −1
p = −21
| | 3 | |
Wystarczy przesunąć y = −x2 o wektor [−21 ; − |
| ] |
| | 4 | |
19 sty 14:53
gosiata: jeszcze raz dziękuje
19 sty 14:58